Flashback #1

Makhmud Muradov UFC Fight Night 181

V roce 2020 jsem se podílel na kondiční přípravě MMA profesionálního zápasníka Makhmuda Muradova. Cílem byl říjnový zápas s Polákem Krysztofem Jotkem. Společně s Makhmudem se kondiční přípravy zúčastnili top zápasníci MMA Monster Gym Praha, které trénuje legenda MMA Petr „Monster“ Kníže. Spolupráce trvala přesně 3 měsíce, tedy 12 společných tréninků. Peak speciální výkonnosti měl přijít pár týdnů před odletem do USA, kde se poté ladila závěrečná forma. Bohužel nakonec byl zápas přeložen a shodou několika okolností Makhmud již do konce roku v UFC nezápasil.

Získaná výkonnost a inovace v tréninku tak v ostrém zápase nebyla využita. Je to obrovská škoda, jelikož sportovní forma byla na velmi vysoké úrovni. Společným tréninkem jsme dokázali výrazně posunout výkonnost, kterou jsme ověřovali na základě testové baterie. První test byl vstupní a druhý kontrolní, který následoval po dvou měsíční spolupráci. Výsledky byly velmi dobré a rozdíl mezi testy značný.

Graf č.1 - výsledky prvního a druhého testu

Test konkrétně představoval sprint do kopce na předem danou vzdálenost s přesným časem pasivního odpočinku, několikrá–t po sobě. Součet času všech pokusů je zaznamenán v grafu. Na grafu je též vidět rozdíl mezi prvním a druhým testem. Posun udělali všichni. Nejmenší rozdíl byl právě u Makhmuda. Zde ale musíme mít na paměti, že jeho počáteční výkonnost byla nejvyšší ze všech zápasníků a zároveň disponuje nejvyšší hmotností. Což může představovat druh limitace. Tudíž nižší progres byl očekávaný. Muradov byl naopak vynikající v konzistenci výkonů. Výkony v testu byly téměř totožné, což poukazuje na jeho vysokou fyzickou zdatnost. Vynikající udržitelnost výkonu po dobu testování byla jednoznačná.

“Zlepšili si mi starty a mám celkově lepší pohyb na nohou, tréninky s tebou nejsou lehké.” – Makhmud Muradov

V druhém grafu je zaznamenáno postupné zatěžování v hlavní tréninkové jednotce. Jedná se o dobu zatížení (minuty) v rozvíjející fázi tréninku v maximální intenzitě. Vytvořil jsem systematickou kondiční přípravu, kde byl hlavním cíle rozvoj explozivní síly neboli maximální zrychlení na krátkou vzdálenost. Doplňkově byla zařazena rychlost či rychlostní vytrvalost.

Graf č.2 - intenzita zatížení v hlavní tréninkové jednotce

Celá spolupráce a komunikace probíhala velmi dobře. Kluci se chovali velmi profesionálně a do tréninku dávali veškeré usílí. Byli velmi dochvilní a tréninkový rozpis plnili přesně dle mých instrukcí, což se nakonec pozitivně odrazilo do zvýšení celkové výkonnosti, potažmo výkonu v testové baterii.  

Od kluků mám samé pozitivní zprávy. Zlepšení mě velmi těší, obzvlášť když je u všech. Celkově jsem s výsledky spokojený.” – Petr Kníže

Previous
Previous

Bodychange #1